Kvotering en matematisk lösning på ett helt annat problem

Kvotering till utbildning skapar rubriker idag. Genderpesrpektivet på kunskap är naturligtvis viktigt och berikande. Andra kvoteringsgunder kan vara etnicitet. Problemet bottnar i att samhället och utbildningsväsendet inte förmår att säkra den mångfald som behövs för legitimitet. Vi kan inte tillåta att stora grupper av människor utesluts från olika delar av samhället. Högre utbildning och intagningen till densamma är en del av den diskursen. Det börjar långt ned i skolgången konstaterar skolverket i sin rapport från slutet av september och visar på hur den nya skolan skapar en utgallringsmekanism där elevens sociala bakgrund påverkar studieresultatet och i förlängningen hindrar människor från en rättvis start och möjligheter i livet.

Med det som bakgrund är det inte underligt att det behövs kvotering för att skapa mångfald högre upp i utbildningarna. Tyvärr blir det bara som att gjuta olja på vågorna. Kvoteringen är en matematisk och teknisk lösning på ett icke matematiskt problem. I det här fallet passar sig matematiken för att analysera och klargöra fakta men den är inte en lämplig lösning vilket har visat sig ända upp i HD.

Det är också viktigt att vi tar vårt gemensamma ansvar. Engagemanget i det allmänna och det ansvar som åligger det allmänna får inte på grund av intellektuell lättja förskjutas till den fria marknaden även om en fri marknad behövs som en del av mångfalden. Dock måste vi förstå att ett antal lönsamma nischer inte är samma sak som mångfald. Mångfalden inom alla delar av samhället är oerhört viktigt för utveckling, vår förmåga till förändring, demokratin, tryggheten och individen i samhället. Ska vi kunna se oss som en mer integrerad del av större sammanhang, exempelvis EU, måste vi själva stå bättre rustade. Brist på legitimitet i samhällets alla delar och funktioner skapar intolerans, våld, extremitet, utanförskap samt brist på kunskap, förståelse och kreativitet.

Behovet av mångfald är stort, vi definieras alltid av vad vi omsluter och aldrig av vad vi utesluter.

Se individen – DN.se
Segregering bakom kunskapstapp – DN.se
Orsaker till försämrade skolresultat kartlagda: Social bakgrund har fått större betydelse – Skolverket

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s