Bortom den snöda vinningens lättja

29Målsättningar, visioner och drivkrafter måste hämtas från andra källor än den egna snöda vinningens. Det menar skribenterna på DN Debatt idag. Nedan följer några citat ur artikeln:

”När en styrelse söker vd för ett stort fint börsbolag söker den främst en person som sporras av intresse för branschen och företaget. En människa som fascineras av den utmaning som ligger i alla de komplexa frågeställningar och avvägningar som ingår i att leda ett börsbolag.”

”Belöningen för vd:n består av ett intressant arbete, delaktighet och stolthet över en bra utveckling samt uppskattning och samarbete med styrelsen och medarbetare i företaget. En hög status i samhället och respekt för ett anständigt och bra ledarskap är också centralt. En rimlig ersättning för utfört arbete är naturligtvis också viktigt samt möjligheter att som effekt av gott arbete få nya och kanske ännu mer stimulerande uppdrag i framtiden.”

”Är det inte dags att lyfta blicken och ställa sig frågan varför vissa styrelser inte förmår att leda och samarbeta med sin vd utan att använda sig av räknesnurror? Vi tycker att de styrelser som arbetar med bonus för att styra företagsledaren bör tala om vad det är hos ledaren som gör att denne inte gör rätt saker eller sitt bästa om man inte leder med hjälp av bonus. (- – -) Brister det i ledarskap från styrelsen eller är det ett uttryck för bristande förtroende och tillit? Vad är det för miljö och ledarskap som utvecklas till följd av en sådan relation till vd:n och ett sådant ledarskap från styrelsen?”

Samma sak kan sägas när det allmänna väljer att privatisera verksamheter som skola, vård och omsorg. Det allmänna kommer alltid att vara överordnat det enskilda. Det är genom det allmänna vi kan uppnå det vilket det enskilda inte vill eller förmår.

Kapital har alltid en förmåga att söka sig till lönsamhet och vill därför kunna jämföra där uti ligger den kvantifierande drivkraften. Ett antal lönsamma nischer är inte samma sak som mångfald. När vi väljer privatisering av verksamheter vilka egentligen tillhör det allmänna gör vi det på grund av vår lättja.

Läs även Högbergs tankar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s