Same same but different

I Finland planerar posten att låta scanna in brev och skicka dem elektroniskt i pdf-format och på så vis spara på brevbärarna. Det kan ju verka både ekonomiskt och miljömässigt bra. Protesterna som höjts är att integriteten kan kränkas. Den nu i Finland föreslagna lösningen finns redan i Schweiz.

Det torder vara upp till var och en att avgöra om man vill ha sin post öppnad och scannad men det stora problemet är att brevet redan är printat och transporterat till posten. I princip allt som printas och trycks är idag först i pdf-format. Att först processa innehållet, producera en pdf, printa eller trycka det, kuvertera, skicka till posten, sortera och distribuera brevet kostar på. Lägg därtill produktion och transport av papper för brev och kuvert.

Samtidigt är den absolut största delen i brevlådan vid sidan av reklamen brev från företag och organisationer som vi har en relation till. Det kan vara elbolaget, kommunen, arbetsgivaren eller en operatör. Alla dessa låter sin korrespondens gå igenom flödet ovan.

Den riktiga effektiviseringen vore att alla ges möjigheten att få korrespondensen elektronsikt utan att den först produceras i pappersformat. Enkelt, billigast, mest miljövänligt och erhört mycket enklare att anpassa för många med funktionshinder.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s