Det kalla kriget om naturresurser

En fjärdedel av världens olje- och gasresurser finns nu under isen i Arktis. Självklart innebär det att starka politiska och ekonomiska intressen pressar på. Här om dagen protesterade USA mot Kanadas allt för snäva inbjudan till samtal kring Arktis.

Nu när inlandsisen smälter fortare än någonsin positionerar sig berörda nationer och det är inte utan att en viss spänning byggs upp. Gränstvister finns mellan länderna vilka idag har territorier i området.

Några som riskerar att hamna ordentligt i kläm på grund av utvecklingen är isbjörnarna. Det blir varmare och isen, vilken är själva grundkonceptet i isbjörn, smälter. Samtidigt stör den ökade mänskliga aktiviteten isbjörnarnas revir och människorna på plats tränger naturligt undan björnarna.

Annonser

5 responses to “Det kalla kriget om naturresurser

  1. Även innuiterna lär få stryka på foten, som på så många andra ställen, där naturresurser finns att utvinna.

    • Håller med, Det är nog tyvärr inte det enda exemplet på hur ursprungsbefolkningen missgynnas eller -unnas.

  2. Snick snack – om ursprungsbefolkning! De är människor som alla andra. När t.ex. fyndigheterna i Kiruna visar sig finnas under Kiruna stad – tja då flyttar man helt sonika staden. Hade detta varit eskimåer eller aboriginer eller indianer så hade det blivit ett himla liv. Nu var det helt vanliga svenskar – och då ser man inga protester och ojjanden. Snacka om smalsynthet.

  3. Eftersom Isbjörnarna är många fler idag än de var för ett par årtionden sedan och fortfarande ökar i antal hyser jag ingen oro över dem. Dessutom överlevde de den mycket varmare perioden på medeltiden så de fixar det hela utan problem. Förutsatt att ny isarna verkligen smälter, vilket ännu inte är bevisat.

  4. Tyvärr är det endast pengarna som styr. Det gäller inte bara den moderna människan. Den vite mannen har väl knappast levt upp till devisen om alla människors lika värde genom tiderna.
    Och som vanligt när stora ekonomiska intressen finns, dyker ett antal lobbygrupper upp för att jobba för sin sak, vilket gör att det ständigt kommer fram motstridiga uppgifter från båda sidor, och då är det enklast att tro på de uppgifter som gynnar sina egna intressen. Så någon absolut sanning är nog svårt att få fram. Politiker, väljare eller medlem i diverse föreningar spelar ingen roll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s