Kunskapsbrister skapar risker vem bär ansvar

Nu kommer röster som belyser brister i nya adekvata kunskaper bland vuxna, barn och skolan som organisation. Brister som nu bidragit till att våldtäkterna i Bjästa blev möjliga. Visst är det viktigt med civilkurage men ingen ska behöva förlita sig på att någon i närheten besitter det.

Hur fungerar ungdomarna i sin interaktion med nätet? Enligt skolverket brister 9 av 10 skolor i sitt arbete att hantera nättrakasserier.

Journalisten och författaren Katarina Wennstam gör i DN gällande att kyrkan bär en stor del av ansvaret för försvårandet av pojkens egen bearbetning och möjlighet att komma till insikt. Genom att ge pojken en bild av att han har gjort rätt stärktes bara förutsättningarna som lett fram till den inledande tragedin. Ett perspektiv som delas av psykologen Julie Richte.

RFSU talar om behovet av utbildning av lärare i sex och samlevnad. Syftet är att kunna förmedla en förståelse av sexualitet och samlevnad till eleverna som ska kunna hjälpa dem att sätta gränser. Att känna sig trygga i och ta ansvar för sin sexualitet, kunna sätta gränser för sitt eget agerande och relation till andra.

Var landar ansvaret? Nu har även Reinfeldt stämt in i kören med det helt självklara men frågan kvarstår, var hamnar ansvaret?Läs även Lilla O

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s