Skam Björklund – ministrar ska leda inte städa

”Vuxna och skola måste ta ansvar” säger Björklund med anledning av händelserna i Bjästa. Björklund är vuxen och politiskt ansvarig för skolan. Att leda är inte samma sak som att städa. Att gå ut efteråt när katastrofen är ett faktum och säga det mest uppenbara är inte att leda eller ta ansvar. På sin höjd är det att visa sympati och förståelse för offret och det må vara såväl viktigt som gott men ansvar som vuxen och skolminister är det inte.

Jag kan svårligen föreställa mig att något sådant här sker som en isolerad företeelse. Finns inte förståelsen, kompetensen och insikten i skolan, samhället och i det här fallet även inom kyrkan om den skeva människosynen som gör en sådan här katastrof möjlig så bär vi alla ett ansvar.

Människan står oöverträffad i sin förmåga till grymma handlingar. Det finns med största sannolikhet parallella fall i landet. Kanske är uttrycken mer subtila men konsekvenserna för offret lika konkreta och fruktansvärda.

Våra folkvalda har till och med tillsatt en jämställdhetsminister. Förmodlgen hade det kunnat vara en pojke som varit offret men likväl hade det varit en jämställdhetsfråga för alla är jämlika, pojke som flicka. Alla ska ha en fungerande arbetsmiljö och ett tryggt samhälle.

Med en fungerande agenda, styrning och resurser ska sådana här grova avvikelser motverkas preventivt. Misslyckandet är lika mycket Björklunds och Sabunis som någon annans. Det enda som saknas är deras förmåga att ta ansvar för verksamheten inom skolan och samhället.

Vodpod videos no longer available.

more about "Uppdrag granskning | svt.se", posted with vodpod

8 svar till “Skam Björklund – ministrar ska leda inte städa

 1. Om Jan Björklund skulle ha en gudomlig makt över och gärna direkt access till varje rektor, lärare och helst elev – och förälder – i landet , skulle han garanterat ha förhindrat katastrofen. För hur skulle han annars kunna bevaka att varje kommunal – OBS! – tjänsteman, som lärare är, följer både sitt samvete och sina tjänsteåtaganden, t ex att motverka och åtgärda mobbing? Utbildning, riktlinjer och information finns ju med de förser inte mottagare med civilkurage och motverkar inte heller bekvämlighet och vanlig lättja.

  Skulle det inte vara ministerstyre och av praktiska skäl omöjligt, skulle Jan Björklund vara den rätta personen att tala allvar med både skolpersonal och föräldrar som försummat sina förpliktelser som vuxna. Han har både ethos och pathos, och han talar klarspråk. Men inte heller han, lika lite som någon annan ”överhet”, kan bota bristerna i skolan som beror på individernas svaghet, ”den mänskliga faktorn”. När Sverige fortfarande var kristet, hade de flesta hört talas om botgöring och karaktärsfostran, som alla bör ägna sig genom livet. Nu duger vi alla som vi är och betalar priset för det.

  • @anja Sverige var inte bättre när det var ”kristet”. På den tiden rådde bl a barnaga. Ministerstyre är det inte om man har kvalitetskontroller som fungerar. Naturligtvis ska en minister inte fara runt i varje gård eller stuva. Det här är så fatala och grova övergrepp mot en individ så det finns inga ursäkter.

   • Anja Porseby

    Jag menar inte att människorna var bättre, bara att man kanske fick lättare dåligt samvete om man inte gjore det man visste att man borde göra. Barnaga ingick inte i ”repertoaren” i den kristenhet jag var uppvuxen i. Däremot förekom och förekommer barnmisshandel både i kristna och sekulära hem, definitivt utan något gudomligt påbud. Kvalitetskontroller av det slaget som du efterlyser sköter tillsynsmyndigheter , men det befolkas också av människor. Visserligen vill de flesta göra sitt bästa men kan omöjligen alltid finnas på plats där det skulle behövas. Ännu mindre en minister. Men där är vi oeniga, och så får det. bli.

   • @anja Man kan välja att vrida och vända på fakta eller göra som strutsarna. När det stod kritendom på schemat var barnaga lagligt. Obekvämt eller ej så var det. Tillsynsmyndigheternas arbete regleras av lagstiftning. Lagarna stiftas av riksdagen och riksdagens beslut exekveras av regeringen. Så fungerar det i alla fall i Sverige.

 2. Kalle Danielsson

  Fokus i skolan måste vridas från lärarna och rektor till föräldrarna till 80-talisterna som nu befolkar skolorna .De låter sina barn springa vind för våg och göra otyg, Tack Ask för den nya lag som tvingar föräldrar att betala för barnens vandalism. Vissa föräldrar vill till och med att skolan skall servera frukost, så lata har de blivit!
  Farfar till flickor som snart börjar skolan

  • @kalle Är det skillnad på om barnen får frukost på fritids eller i skolan? Fritids har ju serverat frukost innan skolan startar och så gjorde de även på 60-talet.

 3. Kalle Danielsson

  Det finns bara 3 politiker i Sverige som talar klarspråk även om obehagliga saker, Ask om föräldrars ansvar inför barnens vandalism.
  Alla tiger om anlagda skolbränder men ingen målsman bryr sig Björklund var mycket tydligt
  gällande föräldrars ansvar, Pekgul är väldigt tydlig om islamistisk extremism. Visst är det hemskt att det bara är 3???

 4. Än en gång kan man undra varför skolan har avslutning i kyrkan då skolan har en modernare och bättre värdegrund än den kristna. Skolans värdegrund är baserad på jämställdhet mellan könen och inte som den kristna där kvinnan är skickad av djävulen för att ställa till besvär för de stackars männen som då inte kan kontrollera sig. Skolan ska vara religions-neutral och lära eleverna att göra en kritisk analys av vad som de olika religionerna står för. Utan religioner skulle världen ha sluppit många krig och orättvisor. Det är stor tid att skolan lever upp till sin egen värdegrund och detta borde Björklund insistera på. Sverige måste fatta att staten, skolan osv måste bli religions-neutrala.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s