Bevara vår park, bevare oss för kungahuset

Områdena kring Norra Station står inför en stark expansion och rekreations-områdena runt omkring kommer i större utsträckning än idag att behövas. Att av säkerhetsskäl för Victoria slösa bort sju procent av Hagaparken förefaller mig vara usel hushållning. Expansionen ligger för Stockholm i tiden och bör inte begränsas av något som ett kungahus, såväl bildligt som bokstavligen menat.

Tidigare i DN tog professor emeritus i konstvetenskap, Tomas Hall, upp frågan kring successionsordningen och den nuvarande kungens politiska inflytande i egenskap av ordförande i utrikesnämden.

Elegant bemöter Hall eventuella invändningar grundade på traditionsargument genom att föra in de medeltida folkvalda kungarna. Utöver det så lyfter artikeln den alltid aktuella frågan angående kungahuset. En fråga som våra politiker för några dagar sedan hade så svårt att riktigt tycka till om.

Även om kungahuset utövar en bländande fascination i yngre stater utan egen historia, i.e. USA, så är det glasklart att den politiska delen är överspelad även om en och annan moderat kämpar för motsatsen. Om kungahuset ska finnas kvar ska rollen som statschef skiljas från uppdraget. De som vill kan ju få ha kvar ett kungahus och Sverige kan bli en moderna republik i tiden. Kanske någon av våra ståndaktiga poeter vore lämplig som kandidat till tjänsten som president. Att ersätta kungahuset med en skogens konung, älgen, kanske inte passar i alla lägen även om den gör sig på mynt och sedlar så som förespråkas av Republikanska föreningen.

Vodpod videos no longer available.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s