Finlands gen är vår gen

Finland har tagit fram vad som kan kallas en genatlas över befolkningen i de olika landsändarna. Befriande att se att en nation kan vara så differentierad. Då ska vi veta att det knappt finns modern invandring till Finland att ta hänsyn till då landet haft en av de mest restrektiva förhållningarna till imigration i Europa.

Vad är finskt och vad är holländskt? Språkligt har ju Finland knutits nära Ungern men genetiskt finns det inga släktskap. Gemensamma kulturella uttryck kan existera utan genetisk samhörighet. Samtidigt finns ett klart släktskap mellan finlandsvenskar och svenskar även vad gäller gener. Oh vilken underbar röra.

Människor har alltid flyttat på sig och det kommer att fortsätta. Att möta och respektera människan man har framför sig borde vara lika självklart som enkelt. Mångfalden i ett samhälle sträcker sig långt utöver en uppsättning gener oavsett vilken mångfald även de ger. Den mångfalden ger att varje människa är unik och måste bemötas utan fördomar, rädsla och stereotypa förhoppningar om en enkel värld.

Annonser

One response to “Finlands gen är vår gen

  1. Skönt att se att det inte bara är Sverige Demokrater som hänger på WordPress!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s