Riktning ur dödläge efterfrågas

En svårt neurosjuk kvinna har, tillsammans med två kuratorer på Danderyds Sjukhus, skrivet ett brev till socialstyrelsen. I brevet ber patienten om hjälp att få dö. När patienter kräver rätten över sitt eget liv och livsuppehållande vård kan beskrivas som tvångsvård utan någon sådan är motiverad utifrån patientens tillstånd måste socialstyrelsen agera.

Att döma, bedöma och fördöma andra människors handlande i efterhand ställer inte allt för stora krav men att i förväg formulera en etik och argumentation kräver sin person i den aktuella situationen. Hoppas socialstyrelsen fattar mod och klarar av sitt uppdrag för här behöver vårdgivaren riktlinjer.

One response to “Riktning ur dödläge efterfrågas

  1. Dödligt lidande?

    Dagens svenskar är sådana trygghetsnarkomaner att allt lidande, smärta och sorg måste undvikas till vilket pris som helst. Sverige/svenskarna har en hel del att lära sig av resten av världen. Istället för dödshjälp, lyckopiller, sjukskrivning för minsta smärta, kanske svenskarna skulle kunna börja se lyckan i att leva? Fast det förstås, svensken måste alltid gnälla, alltid se allt negativt. Alltid.

    Döden, lidande, fysisk och psykisk smärta, skilsmässor, barnadöd, arbetslöshet, etc – allt det hör till den mänskliga tillvaron. Den moderna människans kamp att försöka ta bort alla dessa saker ur sina liv är rätt skrattretande. En hysterisk kollektiv mänsklighets kamp mot väderkvarnarna. Tron att döden, kejsarsnitt eller sjukskrivning på egen beställning ska befria oss från att ta tag i verkligheten är patetisk. Istället för att automatiskt låta vår tillvaro falla samman så snabbt vi konfronteras med lidande så kanske vi skulle se lidandet i ögonen, lära oss att leva med det och faktiskt älska livet ändå.

    Ingen säger att en plågsam död är värdig. Läkare är inte ”kristna fundamentalister” – läkareden är ett filosofiskt ställningstagande med sin grund i det antika grekland: den Hipokratiska eden, dvs uppfattningen om att det är en läkares övertygelse/uppgift att RÄDDA LIV – inte ta liv. Dock är det egendomligt hur ateistiska fundamentalister brukar vara för abort och dödshjälp, men emot dödstraff – logiskt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s