Emeritus x2 Utrikesnämden handhar flera problem

I dag i DN tar professor emeritus o konstvetenskap, Tomas Hall, upp frågan kring successionsordningen och den nuvarande kungens politiska inflytande i egenskap av ordförande i utrikesnämden.

Elegant bemöter Hall eventuella invändningar grundade på traditionsargument genom att föra in de medeltida folkvalda kungarna. Utöver det så lyfter artikeln den alltid aktuella frågan angående kungahuset. En fråga som våra politiker för några dagar sedan hade så svårt att riktigt tycka till om.

Vodpod videos no longer available.

Även om kungahuset utövar en bländande fascination i yngre stater utan egen historia, USA, så är det glasklart att den politiska delen är överspelad även om en och annan moderat kämpar för motsatsen. Om kungahuset ska finnas kvar ska rollen som statschef skiljas från uppdraget. De som vill kan ju få ha kvar ett kungahus och Sverige kan bli en moderna republik i tiden. Kanske någon av våra ståndaktiga poeter vore lämplig som kandidat till tjänsten som president. Att ersätta kungahuset med en skogens konung, älgen, kanske inte passar i alla lägen även om den gör sig på mynt och sedlar så som förespråkas av Republikanska föreningen.

Ove Bring,, professor emeritus i internationell rätt, accentuerar, under Replik i dagens SvD, stringensen i diskussionen som följt av riksdagens folkmordserkännande. Förslaget till lösning eller öppning, att parten med skuld betalar till ett antal organisationer vilka verkar för och i den andra partens kultur/intresse, är briljant.

Frågan är om Bring kanske skulle hålllt inne med den potentiella lösningen eftersom den nu riskerar att omöjliggöras då den hamnar i bakvattnet av konflikten mellan Sverige och Turkiet och därmed kan komma att färgas. Här är ocksa det senaste exemplet på vad som diskuterats i utrikesnämden med kungen som ordföranden. Eftersom problematiken med råge överstiger sälnivå borde kungahuset hållas helt utanför. Situationen där utrikesnämden drar detta för kungen är i mina ögon så bisarr att bara det är en orsak till att ändra successionsordningen.

One response to “Emeritus x2 Utrikesnämden handhar flera problem

  1. Jag tycker det är läskigt när gamla tanter försvarar kungahuset med hela sitt hjärta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s