Ett historiskt svenskt beslut

Carl Bildt lyfter fram Vänsterpartiet, diskussionerna och Sahlins nederlag vid den socialdemo-kratiska kongressen som orsak till omröstningen och utfallet i frågan om folkmordet 1915 i Armenien. Samtidigt menar Bildt att riksdagens beslut riskerar försvåra försoningsprocessen mellan Armenien och Turkiet. Är det inte snarare den egna Alliansens överhoppare i omröstningen som är orsaken till utfallet? Visst kan man tycka som DN att beslutet är olyckligt men samtidig har ju våra riksdagsledamöter friheten att lyfta de frågor de önskar och uppenbarligen friheten att rösta som de önskar.

Det är ett större problem att Alliansens väljare inte vet vad eller vilka sina valda representanter står för eller röstar på än att vissa frågor helt naturligt lyfts i kammaren. Moderaternas egna vilde röstade emot, kd och fp hade även de överlöpare i just den här frågan. Själv tycker jag att det är ett friskhetstecken från individerna att de tänker själva och problemet är mer ur partiernas perspektiv.

Huruvida det är riksdagens uppgift att rösta om definitioner och ställningstaganden i historiska frågor och händelser går isär och vissa tycker det är fel medans andra menar att är det ett folkmord så är det ett folkmord oavsett var eller när det har skett och var eller när frågan tas upp.

Att Turkiet kallar hem sin Ambassadör från Sverige, så som man gjort även i USA, är väl knappast förvånande. Det tillhör det diplomatiska spelet och vi tager alla vad vi haver.

Vodpod videos no longer available.

Annonser

3 responses to “Ett historiskt svenskt beslut

  1. Turkiet borde dra alla länder som erkänner folkmordet genom politisk till världs domstol, pga av länder har gjort det som sitt politiska leksak att det är historikernas beslut inte politikernas, att andra länder blandar i sig mellan Turkiet och Armenien. Att Turkiet blir oskyldig dömd vilka pengar Turkiet skulle fått.

  2. Man kanske borde ställa sig flera frågor om varför ställningstagandet tas av Sveriges regering, och just nu och vid denna tidpunkt,

    Det är ju inte okänt att Turkiet har haft en önskan om att ingå fullt ut i EU.
    EU har ställt krav på Turkiet vilka inte har uppfyllts.
    Det här är en slutlig markering för att Turkiet har en hel del jobb att göra innan det ens är aktuellt att ta med en ”stat under halvmånens fana”.
    Med det menas att EU inte vill ha in islamstater i EU.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s