Biogasproduktion en hygienfråga

Miljöpartiet vill införa en avfallstaxa som gynnar de vilka sorterar ut matavfall. Syftet skulle vara att kunna återanvända matavfallet som biogas. Detta är något som idag dag sker i mycket liten omfattning, en procent, i dag i exempelvis Stockholm.

Med målet satt till 70 procent fram till år 2015 har jag egenligen bara en frågeställning. När nu sopbilen kommer alltmer sällan och inte oftare än var fjortonde dag, vilket säkert är bra ur miljösynpunkt med tanke på transporterna, hur ska vi kunna hantera hygienfrågan?

Under större delen av året är det alltför varmt att ha matavfallet i sopbehållarna. I komposthögen går det ju naturligt bra men det blir ingen biogas att återanvända. Om jag ska behöva frysa matsopor eller sopbilen komma oftare torde det leda till miljöpåfrestningar i sig.

Annonser

2 responses to “Biogasproduktion en hygienfråga

 1. Hejsan Richard!

  I t ex Södertälje kommun slänger man sitt matavfall i den vanliga soptunnan, packat i särskilda komposterbara plastpåsar med en avvikande signalfärg (grön). Dessa påsar sorteras sedan ut på sopstationen med hjälp av automatisk färgavläsning. Visst kan potatisskalen börja ruttna litegrann i sin separata påse, men det stör ju inte omgivningen mer än om de låg tillsammans med resten av soporna. (På högsommaren töms dessutom alla soptunnor i Stockholm en gång i veckan av hygienskäl.)

  Det finns förstås andra bra lösningar för matavfallsinsamlingen, men detta är en beprövad modell som förhållandevis enkelt kan införas i Stockholm så att vi kan utvinna mer högvärdig energi av vårt avfall.

  Vänliga hälsningar
  Jonas Eklund, MP Stockholm

  • Det låter bra. I min, något perifera del av Stockholm, har vi soptömning varannan vecka året runt. Något som tvingar oss att frysa vissa matrester. Samtidigt hoppas jag att miljonprojektets bostäder anpassas till återvinning/mijöintelligens i samband med renovering och stambyten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s