Valet kan falla på det mindre självklara

Den senaste demoskopundersökningen tas upp i bland annat DN och Expressen idag och den visar på fortsatt stark vind i ryggen för Miljöpartiet och Maria Wetterstrand med över tio procent i väljarstöd vilket är rekort för partiet.

Samtidigt skriver SvD om Sahlins bristande förmåga som taktiker och ledare trots goda strategisk kvaliteter vilket givit utrymme till exempelvis Ohly att påverka de rödgrönas politik på ett sätt som inte Schyman kunde under Göran Perssons ledning. Sahlin ska enligt SvD ha en god förståelse för vart det socialdemokratiska partiet behöver flytta sig visionärt och retoriskt men inte förmå ta det dit. En bristande ledaregenskap som enligt artikelförfattaren skulle få konsekvenser med Sahlin som statsminister och ledare för regeringen och landet.

Mot bakgrund av den analysen och Wettergrens beprövade och bevisade styrka att föra ett parti framåt och leda det i praktiken, inte minst i den mediala världen, framstår miljöpartiets språkrör som en lysande kandidat till posten som statsminister.

Jag håller inte med Göran Pettersson utan anser att den rödgröna alliansen har mycket att vinna på genom att inte sitta kvar i gamla strukturer och idéer utan att våga det mindre självklara. Sahlin har visioner, Wettergren är en utmärkt ledare och Ohly har, som SvD skriver, alltid en anledning att le.

Ytterligare läsning: SvD, DN, GP, SvD, Kulturbloggen

Annonser

4 responses to “Valet kan falla på det mindre självklara

 1. SvD är knappast rätt instans för en objektiv analys av S och Sahlin. Allt som misslyckas för S beror på att de inte bedriver en politik som SvD gillar och vice versa. Taktikern och strategen Sahlin är ett stort glädje ämne för hennes allianssyskon men en katastrof för S som verkar cementerar sig strax över 30 strecket. Detta torde även innerstinne glädja SvD som får ta det onda med det goda men nog ser med tillfredsställelse på om S efter 70 års dominans av svensk politik decimeras och blir som ett ”normalt” europeiskt sosseparti. Missnöjet med Persson var stort, det tog inte mycket mer än en månad efter att han gjort sin dramatiska sorti och S gick som en raket över 40 strecket och ett antal gånger över 45 fram till att den nye S strategen och taktikern kommit till skott, dvs hösten 2008 då S inledde det fria fallet ner mot 30 strecket där man sen skvalpat omkring.

  Den värsta internationella depressionen i mer än mannaminne, rekord fall i svensk BNP och arbetslöshet brant uppåt och S tappar stort, det är inte mindre än en megakatastrof för S som det stora, om än tröga, pålitliga partiet när det blåser snålt.

 2. Hejsan,

  Jag är en vanlig tjänsteman och tjänar en rätt vanlig lön har 2 barn och en vanlig billig kombi. Hur kommer jag tjäna på att de rödgröna tar makten?
  – Det är inte så att skatten på bensin höjs?
  – Skatten på min lön höjs?
  – El priset år upp?
  – Bilskatten?

  Jag är uppriktigt sagt rädd för att de rödgröna kommer till makten!!

 3. Wetterstrand utmärkt ledare?!?! Vad får du det ifrån? Anledningen till mp:s kraftiga uppgång är två saker: Klimathysterin i media och medias förkärlek för just ovan nämnda parti.

 4. ”miljöpolitik” genom att straffskatta (tvinga) alla som kör en bil eller transporterar nått?

  skall du förklara för en ensamstående mamma med 2 barn att maten är dyrare pga att fler skall åka buss och tåg?=)

  problemet för mp är att det finns bara 9 miljoner invånare i lilla sverige som man kan TVINGA till saker genom skatt och avgiftshöjningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s