Tekniktillämpning med samhälliga konsekvenser

Den amerikanske professorn i IT-juridik Jonathan Zittrain lyfter i en krönika i Financial Times fram olika konsekvenser av utvecklingen med internet och den teknik och de devicer vi använder när vi kommunicerar via www skriver DN och talar om hur Zittrain lyfter fram viktiga perspektiv på den senaste utvecklingen som nu även får politiska, ekonomiska och kulturella konsekvenser.

Våra devicer är noder i det globala informationssamhället. Som allt annat i samhället är även de utsatta för hot från intressen som vill sprida exempelvis virus. Genom att stänga devicer skapas ett privat internet community som en parallell eller delmängd av det publika och öppna som nås via vilken browser som helst. Vi ser samma utveckling inom strukturen för molnet där privata och hybridmoln delar tillvaron med öppna moln. Den stängda tekniken och de affärsmodeller som bygger på den fungerar delvis som ett skydd mot sådana hot, ungefär som gamla tiders stadsmurar skyddade mot externa hot och merkantilistiska tullar skyddar den egna inre marknaden.

Apple har absolut lyckas identifiera ett behov och leverera en lösning samtidigt som man skapat en norm för hur dagens internet förväntas upplevas. Samtidigt har det drivit utvecklingen mot en aldrig tidigare sedd differentiering och den som idag vill sprida en applikation eller ett hot till flertalet operativsystem och devicer har ett digert arbete framför sig. Zittrain har en viktig poäng när han sätter användargenererat innehåll och open source lösningar som en motvikt till de stängda systemen. Innerst inne handlar frågan om varifrån drivkrafterna och visionerna kommer. En annat inslag är program som exempelvis Adobes Flash som fungerar på olika plattformar och devicer, naturligtvis har Apple inte möjliggjort Flash för iPhone och iPad.

Läs även DN

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s