Valet 2010 – tvång eller privatisering

Lex Vellinge kittlar humorn med sin härliga ironi. Vi känner Lex begreppet från vården där civilkurage hos enskilda medarbetare har varit orsaken till att orättfärdigheter som drabbat medmänniskor fått komma upp till ytan. Vellinge var ju exemplet där en liten by likt en struts sticker huvudet i sanden och säger här i vår ”värld” är allt bra och friheten större. Om de socialdemokratiska artikelförfattarna får som de vill är det just friheten som får sig en törn av som följd av Vellinges ryggradslösa förhållningssätt.

Först vill jag börja med att lyfta på hatten för Södertälje och alla de kommuner som idag arbetar intensivt för att ta emot flyktingar. När vi sedan ser hur de olika partierna resonerar hur man bäst löser frågor som berör det allmänna börjar två huvudspår att kunna skönjas:

Alliansen förmår inte att formulera en innovativ politik annan än den ur människans egna snöda vinnings snäva horisont, allt ska lösas med privatisering. Mångfald inom det allmänna likställs med en antal lönsamma nischer.

Samtidigt kommer från de Rödgröna krav på lagstiftning. Det skulle kunna tolkas som ett ansvarstagande men egentligen är det bara ett underkännande av den kommunala politiken i det aktuella. Även här finns en tydlig genomgående tendens att lagstifta för samhällsansvar eller -förändring.

För alliansen handlar det snarare en brist på förmåga att driva verksamheter inom det allmänna. Det allmänna kommer alltid att vara överordnat det enskilda. Det är genom det allmänna vi kan uppnå det vilket det enskilda inte vill eller förmår. Kapital har alltid en förmåga att söka sig till lönsamhet och vill därför kunna jämföra där uti ligger den kvantifierande drivkraften. Ett antal lönsamma nischer är inte samma sak som mångfald. När vi väljer privatisering av verksamheter vilka egentligen tillhör det allmänna gör vi det på grund av vår lättja.

För de rödgröna handlar problemet om att de övergivit tron på människan och fullständigt förlitar sig på den repressiva statsapparaten för att genomföra sina visioner om bland annat omvårdnad.

Vi människor måste själva emancipera, förmå oss att handla efter en etik som vi kan stå för. Förmå oss att skapa och finna en drivkraft somfår sin näring ur något större än den egna snöda vinningen. Det är fullt möjligt att inte vara rädd för det allmänna och att samtidigt inte reducera sig till en resurs i den fria marknadens lösningar. Det allmänna kan inte vara ett utrymme för redaktionell politik eller utbytet av produkter och tjänster i lönsamma businesses. Det allmänna måste återerövras för medborgerlig reflektion.

Samtidigt är det viktigt att de svenska företagen har tillgång till den kompetens och erfarenhet som mångfald i samhället till stor del bidrar med. Svenska internationella företag har inte råd att leva isolerade på en svenskö där friheten är … större.

Läs DN

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s