Tillfället gör politikern på en avreglerad marknad

Sedan lång tid tillbaka har medlemsantalet sjunkit i de etablerade partierna och de är nu mera en spillra av sitt forna jag. Förmodligen finns det ett antal lyktstolpar och andra fenomen i samhället med fler medlemmar än våra riksdagspartier.

I och med personvalsystemet öppnades möjligheten att avancera i rankningen. Att folk ska kryssa i en viss person är väl något som har etablerats om än inte i någon större utsträckning. Undantag finns dock då några av partiernas medialt starka profiler märks med kryss.

Mina barn har fått lära sig att kompisar inte är något man köper. Grunden till det hela är rätt lätt. Det är inte pengar det handlar om utan kamrat- och gemenskap. Pengar hör liksom inte dit. Pengar kvantifierar egenskaper och skillnader. Allt blir jämförbart men framför allt utbytbart. Så riktig vänskap får man inte med pengar. En lätt läxa som barnen har tagit till sig utan några problem.

Men som vi vet så växer barn upp och det är mycket som förändras. Helt plötsligt handlar det om andra saker och pengars relevans rullar in i fortare än vemodet i en gotländsk schlager. Medlemmar blir en maktbas för de enskilda politikerna men även en inkomstkälla för partierna. Medlemmar är trogna röster och deras röst i ett val är en sak, deras medlemskaps konsekvenser i bidragssystemen en annan.

Några kallar det för ett utnyttjande av bidrag och system, andra att marknaden för röster är på väg att avregleras och nu undrar jag hur mycket är min röst värd. Kan jag sälja röst- eller medlemsoptioner till partierna?

Läs i DN, DN, GP, Sydsvenskan eller SvD om moderaterna

One response to “Tillfället gör politikern på en avreglerad marknad

  1. I länder som har personvalssytem, t ex Finland har det uppdagats en omfattande korruption. Den har nu lett till att statsminister Matti Vanhanen nu tvingas avgå efter han har dragits in i en polisutredning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s