En lögnaktig plattform – först skolan, nu försäkringssytemet sedan äldrevården

I DN skriver Björn Johnson om de senaste årens debatt angående sjukskrivningar och de försäkringssytem, i.e. a-kassa, sjukförsäkring eller socialbidrag, som ska fungera som skyddsnät när människor av någon orsak inte kan arbeta. Johnson gör gällande att den mediabild som tecknats av den ökade sjukskrivningen från 1996 felaktigt kommit att fokusera på fusk och överutnyttjande. Samtidigt har en kritik mot den bilden formulerats och forskare visar nu på att sambandet snarare står att finna mellan en allt sämre rehabilitering och längre sjukskrivningar. Men det är inte den enda välfärdsdefinitionen som stöter på problem idag. En lögnaktig plattform för samhällsdebatt är utrullad och den omfattar bland annat skola, försäkringssytemet och äldrevården.

Om vi lyfter blicken så minns vi när Sveriges Radios Kris i skolan? beslog Björklund med lögn avseende OECD-rapporterna. Även där var bland annat DN involverade i att sprida en mediabild som grundade sig feltolkningar, lögner och kraftiga överdrivna slutsatser. Nu fortsätter bilden av ett strategiskt utmålande av ett befintligt välfärdsamhälle i behov av omstrukturering att klarna. Skolan var inte i kris men är på väg dithän. Nu är det socialförsäkringssytemet som ska omdanas och naturligtvis försvagas på de svagas bekostnad. Även det baserat och legitimerat på en lång tids lögner och vanbilder spridda via media.

Finns det fler gropar som grävs för att underminera vår välfärd? Jo, nyåret i DN började med en artikel om behovet av en radikal omdaning av äldreomsorgen. I princip gick den ut på det som tyvärr har blivit en standardiliserad lösning – ge behovet en peng som betalas till vem som helst. Okritiska handläggare av vår tids samhällsdebatt har lyckats sätta likhetstecken mellan ett antal lönsamma nischer och mångfald. Undrar om inte åtminstone matematikundervisningen var bättre förr. Till och med de kommunal skolorna måste profilera sig för att stämma in i modellen. Min dotters skola är nu helt plötsligt en Kulturskola. Det ska bli intressant att möta skolledningen och diskutera deras kulturdefinition.

Mediernas roll är under all kritik. Snart framstår SR P1 som den enda kanal man törs lyssna på utan att behöva konsultera en egen researchavdelning. Gammelmedia har idag ett problem med journalisters och journalismens roll i debatten. Mycket av snabbhet och sakkunskap finns nu i exempelvis bloggosfären. Samtidigt saknas inom nymedia ofta en överblick av mångfald i samtalet och väldigt många bloggar fyller på enligt mediets karaktär. Ett utmärkt tillfälle för gammelmedia att profilera sig vore att lyfta fram omfattande och relevant research som varumärke. Varför inte använda inläggen på debattsidorna som facklor till den journalistiska glöden och i det se en utmaning och uppdrag att ifrågasätta pr-maskineriet som okritiskt rullar på lögnfettade lager av gammelmedias trötthet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s