En man-tager-vad-man-haver-meny

Gott Slut & Gott Nytt! Det finns många saker att avnjuta en nyårsafton. När vi som skapar några av dessa njutningar står mitt i verket och blandar är det viktigt att det blir någorlunda rätt med ingredienserna. I vissa fall viktigare än i andra.

Vi ligger i startgroparna för övergången och är äntligen överens angående nyårsmenyn. Utgångspunkten för planerandet fick vara vad vi har i våra skafferier. Ett minimum ska behöva inhandlas. Fisken är fiskad av kocken i höstas, lammet fick jag inför helgerna av en vän, rabarbern låg infryst och kommer ursprungligen från föräldrarna liksom idéen till chutneyn, svampen är självplockad under hösten vilken varit en riktig svamphöst. Tyvärr blir det, som vanligt, inga skaldjur med klor. När kocken är allergisk finns det vissa strukturella begränsningar:(.

Det har höjts röster för att aftonen ska få gå under något tema. Vanligtvis brukar jag försöka hålla mig bortom temavarianten på afton, så även denna gång! Jag kan inte låta bli att tycka det blir för mycket överbyggnad som skymmer innehållet i mötet mellan människorna. Jag har alltid föreslagit att blanda upp med nya människor om det är en variation eller förnyelse som är önskvärd.

Nyårsmeny

 • Soppa: Svampsoppa – Sherry, torr
 • Pasta: Kryddfylld ravioli på salladsbädd
 • Fisk: Gösterrin och blåmusslor med fänkål- & saffransås – Riesling, torr
 • Kött: Marinerad lammkotlett halstrad på kolbädd, serveras med rabarberchutney – Barolo
 • Dessert: Creme Catalan och husets vaniljglass – Tokaj
 • Fiskrätten är numera husets paradrätt och receptet hittar du här. Som vanligt är det största problemet desserten. Har aldrig någonsin funnit det inspirerande och skulle egentligen lika gärna bara servera en kaffedrink men åtminstone glassen är vanligtvis en höjdare.

  Inspiration hämtad från DN – enkelhet i tillagning med starkt resultat. Mer inspiration hittar du i SvD, GP eller Sydsvenskan. För den som vill ha en grillad gös har DN ett förslag.

  Kommentera

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com Logo

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

  Twitter-bild

  Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

  Google+-foto

  Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

  Ansluter till %s