Ingen knorr mellan flunsa och vanvård

LONDON - FEBRUARY 28: Two young children look at a pregnant women dressed only in knickers and posing as if she was a mother pig in a farrowing crate on February 2008, in London, England. The PETA protest was urging shoppers to shun factory farmed meat on mother's day as a protest against cramped living conditions suffered by thousands of sows in Europe. (Photo by Chris Jackson/Getty Images)

En glad gris har knorr på svansen brukar det heta men idag ser vi nog inte många knorrade glädjeuttryck mest handlar det om frågetecken. Däremot har djuren fått visa att det inte är nationaliteten på köttet i butiksdisken som avgör hur väl det blivit producerat. Det är helt andra värderingar som styr i fläskproduktionen än de rent nationalistiska. Det spelar ingen roll om svinuppfödaren talar dansk eller svenska, risken för vanvård hänger ständigt som mörka moln på gris himlen oavsett i vilket land grisen är född. Vi kan en gång för alla sluta att förfasas över vissa länders svinföring och istället fråga oss själva hur det kommer sig att det blir på det här viset.

Nu visar det sig tyvärr inte ”bara” handla om svinuppfödning utan även om uppfödning av nötkreatur. Aftonbladet såväl som Expressen och GP skriver om en besättning om 50-60 djur som levet under närmast helvetiska omständigheter på en gård i västsverige. I det här fallet undrar jag om det bara är syniskt vinstdrivande djurhållning som ligger bakom eller om det även finns andra orsaker. Men naturligtvis finns det en skala där inte allt uppmärksammas av de kontrollerande myndigheterna.

Som konsument kan är det väl på plats att ställa sig några frågor. Hur blir det med smaken? Är det skillnad i smak och kvalitet beroende på hur grisarna är producerade? Om du går till Södercheesen i stan eller åker till gårdsbutiken på Åbygård utanför Knivsta och köper exempelvis fläskkotletter och lägger dem i stekpannan tillsammans med kotletter från den vanliga butiken så kommer du att häpna. Jag trodde aldrig att det var möjligt att skapa sådana skillnader.
Klimatfrågan ger naturligtvis för handen att närproducerat inklusive slakten har sina fördelar. Inte nödvändigtvis att var och en ska åka till gårdsbutiken men att inte transportera grisarna förbi allt för många svinuppfödare på väg till butik torde ha sina fördelar. Samtidigt är det ett sätt att låta konsumenten veta varifrån köttet kommer utöver vad ett främmande gårdsnamn på etiketten möjliggör.
Sedan går det inte att blunda för vårt moraliska ansvar. Vad ger vi våra barn för mat? Vilket liv ger vi våra djur? Hur påverkar vi klimatet? Har vi idag möjlighet att handla ansvarsfullt?
Vilket pris är vi beredda att betala för att kunna njuta av fläsket på bordet? Är det totalt sett dyrare att ha en svinuppfödning som gör att det är en aptitlig tanke att servera fläskkött idag?

Många frågor blir det och ibland är frågeställningarna viktigare än svaren för lösningar finns det alltid men det är du som ställer frågorna som kommer att driva förändringen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s