Det dialektiska polariserandet skapar motsägelser

Olof Ruin, professor i statsvetenskap, skriver idag på DN Debatt om vilka konsekvenserna kan bli av polariseringen i den svenskap politiken. Särskilt berör Ruin regeringsbildningen utifall SD skulle komma in i riksdagen. Som möjligt scenario ser han en enpartilösning som med Folkpartiet 1978 fast nu med Miljöpartiet som regerande parti. Grundläggande är dock att polariserandet i två block svarar illa mot vårt proportionerliga valsystem. Ett närmast dialektiskt polariserande där tillslut motsägelsen ligger i att ett tvåpartisystem i grunden kräver ett system med majoritetsval i enmansvalkretsar, något som Ruin också skriver i artikeln. Ett sådant tvåpartisystem motverkar små partiers inflytande.

Den svenska politiken polariseras och visionerna uteblir vilket leder till att de mindre partierna marginaliseras. S och M är de två alternativen sedan har vi de små intressepartierna, C för bönderna, KD för de kristna reaktionärerna, FP med sitt ursprung i folkrörelserna är till för de vilka inte riktigt vill eller kan välja – ett ”safe” val, MP för miljöintresserade starkt pådrivna av den globala klimatkrisen och V för de vilka längtar till hur S var på den tid det begav sig. Sedan tyvärr även SD som missnöjesparti med sin klart främlingsfientliga och mångfaldsfobiska profil.

Utan visioner och mål som formuleras slår ogräs rot och lika enkla som urgamla sagor om otäcka monster, de andra som inte är vi, sprids för vinden och drabbar oskyldiga, även barn, hårt. Berättelserna om ens folk och idag vårt samhälle har alltid och är fortfarande viktiga. Problemet är att de, för att vara läsvärda och äga legitimitet, måste vara aktuella. I dag pumpas näringslivets lösningar in i politiken. Det är här vi finner nästa fall där dialektiken i sig har lett till ett ihopblandande av det allmänna och privata. Det allmänna är alltid överordnat det enskilda. Det är genom det allmänna vi kan uppnå det vilket det enskilda inte vill eller förmår. Kapital har alltid en förmåga att söka sig till lönsamhet och vill därför kunna jämföra där uti ligger den kvantifierande drivkraften. Ett antal lönsamma nischer är inte samma sak som mångfald. När vi väljer privatisering av verksamheter vilka egentligen tillhör det allmänna gör vi det på grund av vår lättja. I värsta fall innebär det vi hör idag en nattsaga för en aktiv demokrati men låt oss välja om den ska ge oss mardrömmar eller en god sömn. När små män kastar långa skuggor då är natten nära.

Problemet med blockpolitiken diskuteras idag även i SvD, Sydsvenskan, GP och på bloggen jj.n.

Annonser

One response to “Det dialektiska polariserandet skapar motsägelser

  1. Pingback: Sekten formerar sig « Gotiska Klubben

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s