Svenska politiken polariseras – visionerna dör

Den svenska politiken polariseras och visionerna uteblir vilket leder till att de mindre partierna marginaliseras. S och M är de två alternativen sedan har vi de små intressepartierna, C för bönderna, KD för de kristna reaktionärerna, FP med sitt ursprung i folkrörelserna är till för de vilka inte riktigt vill eller kan välja – ett ”safe” val, MP för miljöintresserade starkt pådrivna av den globala klimatkrisen och V för de vilka längtar till hur S var på den tid det begav sig. Sedan tyvärr även SD som missnöjesparti med sin klart främlingsfientliga och mångfaldsfobiska profil.

Sverige är idag en nation som saknar visioner inom politiken och absolut de vilka skulle kunna formulera dem. Obama är så skicklig på detta att han till och med fick Nobels fredspris. Att formulera det gemensamma, utan att krympa det till endast det minsta gemensamma, kräver intelligens, mod och elegans något som vi idag saknar inom den svenska politiken.

Utan visioner och mål som formuleras slår ogräs rot och lika enkla som urgamla sagor om otäcka monster, de andra som inte är vi, sprids för vinden och drabbar oskyldiga, även barn, hårt. Berättelserna om ens folk och idag vårt samhälle har alltid och är fortfarande viktiga. Problemet är att de, för att vara läsvärda och äga legitimitet, måste vara aktuella. I dag pumpas näringslivets lösningar in i politiken. I värsta fall innebär det vi hör idag en nattsaga för en aktiv demokrati men låt oss välja om den ska ge oss mardrömmar eller en god sömn. När små män kastar långa skuggor då är natten nära.

Här hotas till och med politiker i Vellinge som är positiva till att hjälpa ensambarnen. DN.se påminner oss även om valstugeaffären valet 2002 då moderata valstugearbetare fick sina rasistiska åsikter hängda på tork i offentligheten. Ett visst ljus när Solna stad som tar emot 170 ensambarn om året sträcker ut en hand till sin moderata kusin från landet: Lär av oss.
Läs även jj:n eller DN

Tänk om det lät så här när en svensk politiker talade om mångfald!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s