Visionslöst och smalt perspektiv Stockholm

Stockholms socialnämnd har kommit på en ny lösning för att möta sparkraven. Vi privatiserar verksamheten! Den här gången är det de handikappades ledsagare som står på tur. På torsdag förväntas man fatta beslutet skriver DN.se.

En väl fungerande marknad är så viktig att det är tveksamt om den fria marknaden kan tillåtas hantera den samma. Sparkraven kommer på grund av den rådande konjunkturen. Nu är vi tydligen i början på slutet av den här krisen om jag läser DN.se rätt. Vilka är det som tar smällarna, vilka är det som likt betongbroar fryser sönder i kyliga tider? Kriser om något reproducerar förhållandena och relationerna i samhället.

Det är väl egentligen inte relevant att kräva intellektuell stimulans i läsningen av nämndernas utövande men när enfalden tillslut tröttar mina öron till gränsen för det förutsebaras tristess kan jag inte låta bli att oroas även över innehållet. ”Staden behåller ju själva myndighetsutövningen och kan koncentrera sig på kvalitetssäkringen. Det handlar om att rätt klient ska få rätt tjänst till rätt pris” – Socialborgarrådet Ulf Kristersson (M) i DN.se. Privatiseringen av skola, vård och omsorg är ju inte kända för lysande kvalitet och var är det allmännas kvalitetssäkring i den privata äldreomsorgen eller inom förskolorna? Det är synd för om vi ansträngde oss till att tro något mer om oss själva än att kommunala avknoppningar och privatisering är det bästa sättet att höja effektivitet så kunde vi kanske nå lite längre än fyra år i taget. Målsättningar, visioner och drivkrafter måste hämtas från andra källor än den egna snöda vinningens.

Min kritik är inte riktad mot privata företag utan snarare mot bristen på visioner och förmåga att driva verksamheter inom det allmänna. Det allmänna kommer alltid att vara överordnat det enskilda. Det är genom det allmänna vi kan uppnå det vilket det enskilda inte vill eller förmår. Kapital har alltid en förmåga att söka sig till lönsamhet och vill därför kunna jämföra där uti ligger den kvantifierande drivkraften. Ett antal lönsamma nischer är inte samma sak som mångfald. När vi väljer privatisering av verksamheter vilka egentligen tillhör det allmänna gör vi det på grund av vår lättja.

Fotnot: jag är inte för någon sorts planekonomi och tycker att de flesta verksamheter passar utmärkt för privata vinstintressen och entreprenörskap

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s