Varje fall är en mänsklig katastrof

DN.se: Förskola i Hässelby oacceptabelt dålig

Varje gång vi misslyckas med att ge ett barn den skolgång, med början inom förskolan, varje barn har rätt till är det en mänsklig katastrof. Att inte ta tillvara på eller ta hand om varje individ är att svika individen och i förlängningen samhället och det allmänna som går miste om någon som förmodligen inte kommer att kunna leva och delta efter bästa förmåga. När det gäller barn med särskilda behov och rättigheter är vårt ansvar än större och vårt självklara engagemang för barnet borde vara odiskutabelt. Ändå brister det i så många fall. DN har rapporterat kring detta hela sommaren. Det spelar ingen roll om det är inom en privat eller kommunal verksamhet. Samtidigt går det inte att låta bli att undra vart vi är på väg med hela skol- och utbildningsväsendet, särskilt när man läser skolverkets rapport.

29

En väl fungerande marknad är så viktig att det är tveksamt om den fria marknaden kan tillåtas hantera den samma. Nu är vi tydligen i början på slutet av den här krisen om jag läser DN.se rätt. Vilka är det som tar smällarna, vilka är det som likt betongbroar fryser sönder i kyliga tider? Kriser om något reproducerar förhållandena och relationerna i samhället. Det är synd för om vi ansträngde oss till att tro något mer om oss själva än att kommunala avknoppningar och privatisering är det bästa sättet att höja effektivitet så kunde vi kanske nå lite längre än fyra år i taget. Målsättningar, visioner och drivkrafter måste hämtas från andra källor än den egna snöda vinningens.

Tidigare skrev ett antal s politiker under rubriken ”Vi socialdemokrater måste sluta motarbeta friskolorna” i DN att ”Vi är dessutom övertygade om att föräldrar inte kommer att välja fristående skolor som tar ut sådana vinster att verksamheten blir lidande. Vinster är också nödvändigt om vi vill se en mångfald av pedagogiska inriktningar.” Det kan omöjligt handla om att motarbeta friskolor utan snarare en brist på förmåga att driva verksamheter inom det allmänna. Det allmänna kommer alltid att vara överordnat det enskilda. Det är genom det allmänna vi kan uppnå det vilket det enskilda inte vill eller förmår. Kapital har alltid en förmåga att söka sig till lönsamhet och vill därför kunna jämföra där uti ligger den kvantifierande drivkraften. Ett antal lönsamma nischer är inte samma sak som mångfald. När vi väljer privatisering av verksamheter vilka egentligen tillhör det allmänna gör vi det på grund av vår lättja.

Fotnot: jag är inte för någon sorts planekonomi och tycker att de flesta verksamheter passar utmärkt för privata vinstintressen och entreprenörskap

Annonser

One response to “Varje fall är en mänsklig katastrof

  1. Jag har mitt barn på Sunrise Playschool i Hässelby för att kärlek och kreativitet tillåts och uppmuntras. Den allmänna utbildningsstrategin tenderar ju annars att vilja rätta in barnen i ledet för en lättare och effektivare hantering. För att åstadkomma detta utnyttjar man barnens rädsla. Barn som utvecklar sin kreativitet och kärlek till sig själv och sin omgivning blir då svåra att kontrollera eftersom de har kraft och förståelse för att dessa fina mänskliga egenskaper inte får kuvas.

    I vårt problemtyngda utbildningsväsende fokukuserar skolor mer på att statistik och papper är i ordning så att man har ”ryggen fri”, istället för att ta itu med grundproblemen. Grundproblemen går så djupt att det känns övermäktigt, man har inte förståelse och kunskap för att ta sig an dem.

    Sunrise tar ansatsen för att beröra grundproblemen. Därför hoppas jag att förskolan får fortsätta med sin verksamhet. Skolan är vegetarisk eftersom det finns bättre mat att tillgå än kött, och det möjliggör en bättre relation mellan barnen och djuren. Mitt barn trivs jättebra på Sunrise trots att det finns problem, jag vill inte att hon går i en vanlig förskola och hoppas att detta alternativ får finnas kvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s