Uthängningar av brottmisstänkta på nätet och journalistik

h_ngningEftersom jag alltid varit väldigt tveksam till själva nyhetsvärdet vad beträffar en stor del av brotts-journalistiken så kan jag inte låta bli att konstatera sambandet mellan den samma och att brottsmisstänkta blir uthängda på internet. Inte direkt av etablerade media utan ofta på exempelvis bloggar mer eller mindre specialiserade på snaskiga ”sanningar”.

Men när man använder sig av bilder som SvD.se exemplevis gjorde under kvällen angående ett mord i Västberga, Stockholm, så underlättar det oerhört för att vem som helst ska kunna hitta fram till personuppgifter. Villaområden med detaljer som bilar, om än utan registreringsnummer, visas. När det sedan i andra medier inte visas någon bild men den misstänktes relation till offret nämns så faller den sista delen i giljotinpusslet på plats.

Jag måste även ställa frågan: Vad tillför en sådan bild journalistiskt? Mordet har skett i en villa i en förort och polisen har varit där. Bilden som använts i det här fallet och även i Tyresömordet idag där DN.se använder samma typ av bild tillför enligt mig ingenting utan verkar ha som uppgift att ge en rikare och mer multimedial upplevelse av artikeln.

När jag nu söker på nätet efter artiklar som behandlar uthängningen av brottsmisstänkta på nätet så hittar jag en artikel från 2007 i SvD och kan bara konstatera att det blir allt värre. Den sista tidens tragiska händelser med många ungdomar inblandade understryker tyvärr bara aktualiteten.

Självklart anser jag att en offentlig diskussion kring våld och kriminalitet är viktig och nödvändig. Min invändning utöver vad beträffar själva innehållet i brottsjournalistiken är just om det finns ett nyhetsvärde.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s