Falsk matematik – USA försöker förstå försäkringar

En till sjukvården, en till försäkringsbolaget, en till mi ..., en till försäkringsbolaget, en till sju..., en till försäkringsbolaget

En till sjukvården, en till försäkringsbolaget, en till mi ..., en till försäkringsbolaget, en till sju..., en till försäkringsbolaget

När amerikaner inte vill betala skatt för någon annans sjukvård men gärna en försäkring för sin egen är det lätt att börja undra om inte matematiklektionerna i skolorna störs av elever betalda av försäkringsbolagen. Försäkringar är alltid en omvänd aktie där den som köper försäkringen sprider risken, dvs säljer risken för ekonomisk eller annan skada och kan på såvis ses som en option på sparande. Om ett försäkringsbolag ska överleva måste mer pengar komma från premierna eller avkastning därav än vad som betalas ut. Följaktligen betalar amerikanen vårdavgifter, -premier, -skatt eller vad man nu vill kalla det som aldrig utnyttjas utan stannar i försäkringsbolagetsfickor. Amerikanen är inte beredd att betala för sin medmänniskas sjukvård men betalar gärna försäkringsbolagets vinst. Tala om administration och fördyrande.

DN.se Hatstämning vid town hall möten
DN.se Obama till angrepp mot försäkringsbolagen
awickedone En fri marknad – ett lättjans val

Annonser

5 responses to “Falsk matematik – USA försöker förstå försäkringar

 1. Skatten blir ju en form av försäkringspremie men med ett monopol på utbudet.
  Nu är inte försäkringsbolagens anseende det bästa men statliga ingrepp är ju inte heller så lyckade alla gånger. Se exempelvis på den soppa som blev resultatet av subprimelånen i Freddie Mac och Winnie Mae.

 2. Sjukvård är ingen fri marknad och följer inte marknadens regler om tillgång och efterfrågan. Man kan inte välja bort sjukvård. Man kan inte heller shoppa runt och välja bästa alternativet.
  Däremot kan privata försäkringsbolag välja bort dig som försäkringstagare och de kan också välja vilken vård du har rätt till. Precis som bloggaren skriver fördrar många amerikaner att berika försäkringskoncerner framför att deras grannar skall få den vård de behöver. Konstigt.

  Därför är sjukförsäkringsystem efter västeuropeisk modell mycket effektivare, trots att det kanske finns konkurrensförluster. Det kan säkert finnas effektivare modeller men den amerikanska är den utvecklade världens absolut sämsta system.

  Jämförelsen med Freddie Mac och Winnie Mae är fullständigt irrelevant. Det är ju först och främst ett misslyckande för marknaden. Sedan var ju statens ingrepp ett politiskt val i en krissituation. Inte ett långsiktigt systembygge som ett sjukförsäkringssystem.

 3. Försäkring, förschmäkring. Freddie Mac och Winnie Mae är irrelevant för mig i sammanhanget. Det att nån högt frågar ”Varför ska jag betala skatt för att din dotter är sjuk” (som det stod i dagens DN) skvallrar om nåt. Jag gillar det inte, och är rätt glad att jag bor i Norden istället för ”frihetens fyrtorn”.

 4. Jag håller med resonemanget bakom denna artikel om att man sprider riskerna och att vinst pengar skulle gå till privata intressen. Men Obama skulle kunnat låta införa sådana här sjukvård system på ett smartare sätt.

  Ett sätt vore kanske att ge en stor morot till stater som tar initiativ för att införa dessa sjukvårdsreformer lokalt. Men inte att ha det som ett obligatorisk krav.

  Emerald-Wasm,
  Dina argument saknar någon som helst poäng.
  Man skulle kunna med samma logik påstå det motsatta. Nämnligen att statliga ingrepp är många gånger lyckade såsom statlig styrd polis, brandkår, etc är flera exempel och därmed bör staten styra sjukvården också.

 5. Angående statligt styrd polis…

  I USA är inte längre militär och vissa polis insatser helt statliga. Privata säkerhets företag tar upp en stor del av militär budgeten idag.

  Amerikanerna har enastående dåligt förtroende för sin egen regering. Om Obama lyckas förstatliga delar av sjukvården är det ett rent mirakel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s