Vapen här eller där

vargVapen i sig är onda. Oavsett i vilka händer de finns. Oavsett om det är i Venezuela eller hos Farc som DN.se skriver. Hela vargflocken är skyldiga även de vilka tillverkar och säljer vapnen. ”Je suis, donc suis coupable” Jag kan förstå att man jagar för överlevnad eller mat. Men när människa skjuter människa då borde mänskligheten i sig skämmas. I slutet är de alltid de svagaste i samhället som lider mest av våld oavsett vem som utövar det. Sällan är det någon som i förlängningen vinner på våldet. Jag är övertygad om att vi till slut måste övervinna våra våldsinstinkter för att kunna nå längre.
Läs gärna: War – what is it good for

Annonser

14 responses to “Vapen här eller där

 1. Vapen i sig är alls icke onda, de är bara klumpar av stål, trä eller komposit. En bekant har två gevär, ett kulgevär och ett hagelgevär, en annan bekant skjuter regelbundet med AK4a, och deras vapen har aldrig uppvisat några ondskefulla tendenser. Det har heller inte mina egna knivar eller bajonetter. 10 % av alla svenska hushåll har skjutvapen hemma.

  Vapen är inte onda, men onda människor finns det däremot gott om. Dessa bekämpas med fördel just med vapen.

 2. Om vapen inte fanns skulle vi snabbt uppfinna dem.

  Och om vi inte ens skulle kunna få tag på påkar i skogen skulle vi använda nävarna.

 3. Ja tänk om inte skjutvapen fanns, bara föreställ dig hur långt jämställdheten skulle kommit om vi inte hade lätt portabla effektiva självförsvarsvapen.

  http://olegvolk.net/gallery/technology/arms/fists0205.jpg.html

 4. Under första Irak-kriget användes svenska lastbilar i den irakiska armén. Lastbilarna var ju inte vapen, men de användes för att flytta krigsmateriel. Är lastbilarna också onda? I fallet Irak har nog svenska lastbilar ställt till med mer än vad svenska vapen gjort i Sydamerika.

  Hur är det med sjukvårdsmateriel? Är de per automatik goda? Även om de används av en krigförande armé?

 5. ”Men när människa skjuter människa då borde mänskligheten i sig skämmas.”

  Jösses, snacka om svepande och fullkomligt onyanserade åsikter. Om en FN-soldat skjuter en Taliban därför att Talibanen just står i begrepp att skjuta en kvinna som valt att inte gå klädd i ett 4-mannatält, och dessutom varit så fräck att hon gått ut utan att ha sin make med sig så behöver mänskligheten inte skämmas ett dugg, tvärtom borde mänskligheten glädjas åt det renhållningsarbete som möjliggörs med städverktyget ”skjutvapen”!

  Vapen är verktyg. Med verktyg kan man göra gott eller ont. Det gick garanterat åt en himla massa skiftnycklar och skruvmejslar för att bygga de första atombomberna, men inte sjutton anses skruvmejslar och skiftnycklar vara ”onda” för det.

  En vis man sa en gång att det enda som krävs för att ondskan skall segra är att goda människor står och tittar på istället för att ingripa (eller nåt liknande). Men för att kunna ingripa effektivt mot ondskan behöver man verktyg, i synnerhet när de ”onda människorna” har dessa verktyg.

 6. @starvid

  det är klart att fler människor far illa om världen svämmar över med vapen. hur många svenska hushåll har egntligen minor, klusterbomber, granatgevär, fosfor och kärnvapen hemma?

  om vapen inte fanns skulle det vara lättare att leva. och nävar är bättre än påkar.

 7. Claes, utan vapen så vore vi inte människor, vapen i form av pinnar, stenar och liknande, förmodligen även spjut, kanske även pilbågar har varit drivande i vår utveckling sedan långt innan homo sapiens.

 8. Våld och dödande är något som människan rent biologiskt är menad att vara kapabel till, och beredd att göra, i rent självbevarelsesyfte. Med det sagt menar jag inte att människan är menad att gå och leta efter tillfällen att utöva det vi är kapabla till, utan att vi är menade att kunna försvara oss själva vid överfall. Först mot rovdjur, då människan inte alltid befunnit sig på toppen av näringskedjan (och fortfarande egentligen inte gör det…), för att kunna försvara sig själv mot klor och tänder. Vi skapade något som liknade det som vi själva blev attackerade med: Något vasst, gärna också på en pinne för att hålla avståndet och undvika att själv bli träffad.
  Dessutom, då den egna stammen blev större, behövdes det mer mat. En hare eller liknande klarar en människa att döda med bara händerna, men en älg eller hjort? Vi behövde verktyg för att försörja oss. Om sen en annan stam försökte ta det nyligen fällda bytet från dig, så var du ju tvungen att försvara det. Annars skulle du och din stam svälta och återigen kommer självbevarelsedriften in. Var man svagare än sin fiende, såg man till att väga upp det för att man skulle kunna överleva.
  Vad jag menar är att säga att en ”värld utan vapen” hade varit bättre, eller möjlig, är en fin men också ganska omöjlig tanke. Utan vapnen hade vi varit långt färre på jorden, och mycket längre bak i utvecklingen. Som exempel kan ju nämnas plåt, som har väldigt många användningsområden. Utan vapen hade vi inte uppfunnit rustningar, och utan rustningar hade plåtslagningskonsten inte kommit till, eller utvecklats mycket senare.
  Nu, nog för att vapen har ställt till med mycket elände och lidande, främst bomber och kemiska/biologiska vapen som drabbar civilbefolkningen i stor utsträckning. Dessa vapen är terror, och de har inte skapat utveckling någon annan stans än inom det militära. Men, mer konventionella vapen såsom knivar, pistoler, gevär m.m. har lett till utveckling som det civila samhället har haft nytta av.

 9. None_Of_Your_Buisness

  Med tanke på de mentala problem som många soldater som varit i strid och tvingats döda utvecklar är dödandet av andra människor inte naturligt. Dödande av djur tycks vi dock inte påverkas av like hårt. Fakta visade att under första värdskriget var det många soldater som inte ens använde sina vapen i självförsvar, vilket är anledningen till den hjärntvättande militära träning som många armeer har idag. Vad man gör är att mentalt påtvinga ett beteende mönster som gör att soldaterna skall afalla fienden vid order om detta, oavsett om man som person inte finner detta naturligt eller ej.

 10. Pingback: Vi eldar på « awickedone´s Blog

 11. Pingback: awickedone´s Blog

 12. Pingback: Krig en skam för mänskligheten « awickedone´s Blog

 13. Pingback: What´s the colour of money « awickedone´s Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s