Sjukvården – vår parallell

parallellDet finns en värld som kallas sjukvården, den är skapad och återskapas ständigt som en parallell till vår vardagliga värld. Sjukvården kopplas ihop med vår vanliga värld genom produktivitet, samhällsekonomi, matematik och en rad diskurser vilka alla bidrar till att skapa ett spektrum av normalitet. Samma sanningsdiskurs som skapar en vilja att veta vad som avviker i vår värld skapar samtidigt ett krav riktat mot sjukvården att anpassa sitt gränssnitt mot vår värld. Allt ska inte botas skriver DN, jag tror inte det är syftet med den pågående sjukvårdsdebatten utan det handlar om att återskapa en relation mellan parallellerna.
Beroende av hur vårt samhälle har för värderingar för stunden anpassas relationen till och styrmedlen för parallellen sjukvården vilken är och förblir en del av ett samhällsbygge vars diskurs omsluter människan och skapar en bio-makt där vi sällan ifråga sätter viljan till sanning. Det viktigaste har blivit att sjukvården eller parallellen inte förlorar sin relation till vår värld, därför böjs, bänds, sträcks den i mjuka tag för att ständigt vara närvarande och producera och mätas i produktivitet. Där diskussionen i dag ofta innehåller relativa och kvantitativa termer, en bruten fot, en ålder eller en infektion jämförs med en transplantation eller en närsjukvård.
Hur länge orkar du lyssna till diskussionen (nåväl har du kommit så här långt i mitt inlägg så har du väl rätt ordentligt med tålamod, tack)?
När DN samtidigt skriver om larmrapporter om överfyllda sjukhus som nu ska granskas – ja då är det väl dags att ta ett djupt andetag och säga aaaaaaahhhhhhhhhhhhhh …

Tecknar Olle med en bild som inte är skapad för detta ändamål men det går inte att låta bli att älska den

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s