Psykläkare – hur sparar de sina pengar

MoneyMattress iStock_000001554884SmallOm man nu tjänar sina pengar liggandes i sin sköna säng (ja, ja inte alltid naturligtvis) är det då där man stoppar dem? Jag har förståelse för att man betalar för tillgängligheten men vore det då inte bättre med ett optionssystem där läkare får mer betalt om man kallas in och med en mindre grundersättning för att stå standby?

Något annat som alltid slår mig när jag reflekterar över sjukvårdsfrågor (händer inte så ofta men i alla fall så …) är att de flesta läkarna förmodligen har erfarenhet från endast ett begränsat antal professioner. Studierna påbörjas ofta tidigt och sedan är det fullfart med AT och nya målsättningar, inriktningar och specialiseringar; bevisa mig gärna fel:). När jag sedan drar erfarenheterna ur mitt eget liv där jag ofta träffar människor i olika branscher och inte sällan diskuterar organisatoriska frågor, affärsmodeller och verksamhetsutveckling så slår det mig att det går en skarp gräns mellan de vilka har en bred erfarenhet från olika branscher och de vilka alltid tjänstgjort inom en sådan. I det senare fallet hörs ofta argumentet det fungera kanske i den branschen men inte när vi gör så här.

Min egen erfarenhet innehåller bland annat ett tillfälle i byggbranschen. Ett tusental lägenheter skulle renoveras och väldigt ofta gjorde man exakt samma misstag och samma administrativa merarbeten. När jag jämförde med Toyota och just in time processtyrning sa byggledaren det fungerar när man bygger nya bilar men inte när man renoverar bostäder. Jag byggde processtyrningssytemet och projektledaren blev överförtjust. Hörde i morse på Radio Stockholm att en chefsläkare sa: ”det är en speciell arbetsplats”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s