Allt är inte jämförbart

Kommentar till Öbergs krönike-underlag

Det är inte fult att vara lönsam tror jag, varken inom kulturverksamhet eller någon annan stans. Problemet jag upplever är när lönsamhet är ett krav, det enda berättigandet eller något som sätter andra perspektiv ur vägen.

Ta till exempel sjukvård, skola, hållning av tamboskap eller kultur.

Personligen har jag svårt att se vad just lönsamhet eller eget vinstintresse har att tillföra oavsett om det handlar om patent på läkemedel som därmed inte kommer behövande tillgodo.

Saknar vi exempel från vården som visar på att brist på personal har ökat vårdtagarnas lidanden eller resultat av att fokusera på bonusar inom sjukvården?

Eller på hur man behandlar grisar i uppfödning. Jag kan inte påstå att köttet blir godare med stressade grisar. Åk till en gårdsbutik och upplev skillnaden. I mina ögon framstår lönsamhetskrav i exempelvis dessa områden som ovidkommande men som vanligt allt för mänskliga. Vi har blivit så lata i att orka se och förstå värden i samhället om de inte kan mätas i ekonomisk snöd vinning.

Är det etiskt acceptabelt att tjäna pengar på att ngn lider? Är det enda sättet som återstår för en effektiv måluppfyllelse ett kvantitativt ekonomiskt synsätt? Är den viktigaste frågan för en medborgare om han eller hon ska investera i grisuppfödning i Danmark eller en ny medicinsk utrustning på ett sjukhus?

Problem med missnöje och lågt röstdeltagande i EU-val ligger inte i ointresse från politiska partier vad gäller EU politik. Det handlar snarare om att EU-politiken inte utgör en maktbas politiskt eller ekonomiskt för det dagliga parti arbetet och därmed blir inte EU-politikenen del av densamma.

Kulturen behöver inte skämmas för att den kan vara lönsam, men det kan inte behöva vara ett krav för dess existens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s