Crowd sourcing – för ett engagerat medborgarskap

Crowd sourcing i parlamentet och alla miljoner invånare blir lobbyister

Crowd sourcing i parlamentet och alla miljoner invånare blir lobbyister

Först ett medborgerligt tack till de vilka gick och röstade. Men som det står i DN det är nu striden börjar. Naturligtvis är det en strid eller ett arbete varje dag. Hur skulle EU 2.0 se om 50 % av medborgarna var aktivt involverade i den dagliga verksamheten?

Frågor, intressen, kommande beslut allt skulle kunna göras tillgängigt, se parlamentarikerna tala via youtube. Se en film från det område frågan berör. Lätta och snabba frågor för feedback och goda idéer skulle inte ta mer än tre till fyra rader att läsa och klicka på och skriva en kommentar som svar i en mobiltelefon. Tänk om processerna i EU – parlamentet eller även övriga instanser gick att följa och påverka. Var och en sin egen lobbyist. Miljontals människor med möjlighet att följa, kommentera, skapa frågor eller påverka beslut. Projektet ska inte ses som ett populariserings försök utan ett sätt att ändra strukturen för hur arbetet skulle kunna ske med en daglig förankring. Besluten och voteringen kan fortfarande ske i sin emanciperade form. Vill man kan man ju alltid ha en jämförelse: hur röstade folket?

Mot bakgrund av det omfattande missnöjesröstandet framstår det som att hela det politiska arbetet behöver reformeras. Eftersom missnöjesyttringarna springer ur den inrikespolitiska situationen i medlemsstaterna är det kanske dags för en överblick av hela den demokratiska processen. Tekniken i sig når hela världen, kanske något för de nya rösterna i EU? Vi måste minnas Churchills klarsynthet att demokrati inte är ett bra styrelseskick även om det är bättre än alla andra. Alltså: demokrati är en process och det gäller inte bara innehållet utan även strukturen.

Crowd sourcing – wikipedia

Annonser

2 responses to “Crowd sourcing – för ett engagerat medborgarskap

  1. Pingback: Mobilens nya roller – försvarar demokratin « awickedone´s Blog

  2. Pingback: Inte en fråga om partier « awickedone´s Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s