Språk – ett verktyg

1.5705!ee7b8afaNu när bloggandet är på väg att göra internet till ett någorlunda demokratiskt klotterplank är det väl inte helt omotiverat med en reflektion över språket. Den senaste tidens diskussioner kring språkkrav för de vilka vill leva i Sverige utan att ha svenska som modersmål skänker ämnet en viss aktualitet.
SFI – svenska för invandrare, de vilka jag känner, mestadels sydamerikaner, som deltagit i utbildningen har inget direkt positivt att säga. Diskussionerna i media ger även den en bild av misslyckande för SFI.
Är det överhuvudtaget klokt att försöka sprida det svenska språket ytterligare? Om vi ser språket som ett verktyg vars ända syfte är att möjliggöra kommunikation mellan människor så borde ett språk med ungefär 11 miljoner utövare framstå som ett mindre och mer sällan användbart verktyg. Jämför gärna med spanska.
Samtidigt finns naturligtvis ett behov av att människor vilka delar väsentliga delar av tillvaron även kan förstå varandra. Hur vore det om vi lade ned ansträngningarna med att försöka reformera andras språkbruk och i stället utbildade de med svenska som modersmål i några ytterligare språkliga verktyg.
Naturligtvis är det så att språk bär andra värden och funktioner och jag vill inte påstå att endast väl utbredda multiverktyg är de enda som ska användas. Intressantas vore nog om vi gavs möjligheten att kunna utbilda oss i alla de modersmål som finns representerade hos oss. Vilket berikande tillfälle att verkligen ta del av det som är Sverige idag, vilken möjlighet till förståelse och integration.
Ska sanningen fram har jag som oftast svårt att förstå många av de vilka, likt mig själv, har svenska som modersmål:)

Uppdatering 22 juli 2009:
Idag på DN.se står det hur språkets försvarare har JO-anmält Stockhloms stad för bruk av engelska i sin marknadsföring

Uppdatering 9 November 2009:
Mirjam Mymlan Mirjamsdotter om Språk Språkdebatten lever vidare 26 November 2009 Expressen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s